CARDIOLOGIE
Cardiologia este un domeniu al medicinei care se concentrează pe diagnosticarea și tratarea problemelor cardiace, inclusiv defectele cardiace congenitale, boala coronariană/bolile cardiace ischemice, insuficiența cardiacă congestivă, bolile cardiace valvulare și tulburările de ritm cardiac. Medicii specialiști din acest domeniu se numesc cardiologi.
În ciuda faptului că sângele este în general legat de sistemul cardiovascular, cardiologia studiază doar o mică parte din tulburările de sânge, cu câteva excepții legate de funcția cardiacă și de problemele de coagulare.
Cardiologii care se specializează în bolile adulților sunt diferiți de cardiologii pediatri.
Chirurgii cardiovasculari sunt singurii care efectuează proceduri chirurgicale.
Cardiologii investighează:
- Bolile de inimă – cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct de miocard, trombi intraventriculari, pseudoanevrism ventricular.
- Bolile valvulare – insuficiență mitrală, prolaps de valvă mitrală (PVM), stenoză aortică, boli genetice cardiace, valve cardiace artificiale.
- Cardiomiopatie hipertrofică (CMH)
- Insuficiență cardiacă
- Ateroscleroză carotidiană
- Persoanele cu patologie cardiacă neclară
- Persoanele care au cancer, care sunt tratați cu chimioterapie si radioterapie pentru monitorizarea afectării miocardice cât mai precoce – cardiotoxicitate
- Boli cardiace congenitale
Consultul cardiologic
In primă fază este inițiată o conversație cu familia, în cazul tinerilor, sau cu pacientul însuși, în cazul adulților. Sunt determinate capacitatea de efort și alte simptome precum oboseala, palpitațiile, durerile în piept și sunt și evaluate în această etapă. După aceea, medicul va efectua un examen fizic, care include palparea, percuția și cea mai importantă componentă: ascultarea inimii cu stetoscopul. În niciuna dintre aceste etape, copilul, nu va simții niciun fel de disconfort asociat.
Consultația cardiologică, electrocardiograma și ecocardiografia sunt folosite pentru a stabili diagnosticul de boală cardiacă congenitală.
Bolile cardiace congenitale sunt anomalii în formarea inimii care apar de la naștere. Ele sunt destul de frecvente, iar prezența lor poate avea un impact asupra creșterii și dezvoltării normale ale copilului. Prin urmare, identificarea timpurie este esențială.